Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás


ABONY

 

AbonyAbony Pest megye Dél-keleti sarkában Cegléd és Szolnok között fekszik, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye mezsgyéjén, Budapesttől 85 km távolságra. Területe 22.204 kat.hold, azaz csaknem 13 ezer hektár, mely az Alföld közepére jellemző nyugodt térszín, zömében a Tisza árterülete. Feltöltött területe a Monor - irsai homokvidék szélén, a Duna - Tisza közének homokhátságán fekszik. Tengerszint feletti magassága 90 méter körüli.

A község, amely 1950-ig az abonyi járás településeinek központja volt,előbb nagyközségi státuszt majd 1993-tól városi rangot kapott - szorgalmával,tehetségével, a helyi szövetkezetek segítségével, a város lakóinak áldozatvállalásával akar(t) előbbre lépni. Itt alakult meg az ország első falusi zeneiskolája, hagyományai ápolására a Falumúzeum, újra indult a Kinizsi Gimnázium, vezetékes vizet szolgáltat a város 220 utcájába, az 500 m3-es víztorony (a "harmadik torony").

Megvalósult a vezetékes gázszolgáltatás, kiépült a szennyvízcsatorna hálózat, a kábel TV, 50 ezres könyvtárunk Internet-szolgáltatással, s az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva megépült a "Kinizsi" Városkapu is.

A nehéz terhektől 1989-ben felszabadult Haza települései között a harmadik évezredbe lépve van, s lesz még bőven tennivalója Abonynak is, hogy ez az alföldi kisváros épüljön, szépüljön éljen békességben s legyenek minden időben önzetlen vezetői, támogatói elképzeléseik megvalósításához.

 

TELEPÜLÉSI ADATOK:

 

Település: Abony

Címe: 2740 Abony, Kossuth Lajos tér 1.
E-mail:
abony@abony.hu
Telefon: (53) 360-135
Lakosok száma:

Copyright 2024 Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás design by © Tánczos Tibor
| A látogatók száma 2009.07.01-től összesen: 2045702 | Ebben a hónapban: 2877 | Ma: 150 | jelenleg: 1 | Statisztika |