Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás


KOCSÉR

 

Kocsér

Pest megye legdélibb Jász-települése, Nagykőrös és Tiszakécske között. Tipikus, mezőgazdasággal foglalkozó tanyás község.

 

Története a tatárjárásig nyúlik vissza, ekkor települtek ide a kunok. A 13. század óta lakott terület. Nevének első előfordulása a budai káptalan, 1488. május 22-i okiratában található. Jelentése ismeretlen, feltehetően kun eredetű.

Kocsér fiatal községnek számít, rendezett formájú utcái egyenesek, fásítottak, központja, a Szent István tér, gyönyörű fenyves-, virágos park emlékművekkel. A katolikus temetőben gótikus templomromok állnak.

 

Az egykori Dósa-kúria ma óvodának ad helyet. Építészeti emlék a Kutyakaparó Csárda, amely az 1700-as évek óta működik.

A község határában elterülő szikes legelő ritka madár- és növényvilágának köszönhetően természetvédelmi terület.

A sportot, horgászatot, vadászatot szerető vendég rendelkezésére áll a sportpálya, tornacsarnok, halastó - Toma-tó -, trapplövő-pálya.

Az 5 ha-s Árboz-tó buckaközi lapos, időszakos vízbőségű tava, a lápi világ néhány jellegzetes növény-és állatfaja miatt is említésre méltó, pl. a mocsári pajzsika, vagy a sziket is jelző pozsgás őszirózsa.

 

TELEPÜLÉSI ADATOK:

 

Település: Kocsér

Címe: Polgármesteri Hivatal Szent István tér 1.

Telefon:53/359-080

Lakosok száma: 1980.

        
Tisztelt Kocséri Lakosok!


Ezúton tájékoztatom a T. Lakosságot a Kocséron folyó csapadékvíz-csatorna hálózat rekonstrukciója beruházás részleteiről.


Kocsér Községi Önkormányzat 2008. december 19-én az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-2007-3.3.1./B csapadékvíz elvezetés - és gyűjtés pályázati kiíráson 690.660.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A beruházás kivitelezési munkálatai 2009. szeptemberében vették kezdetét falunkban. A beruházás hatására a település teljes belterülete mentesül a belvíz- és csapadékvíz veszélyeztetettség alól, - melynek jótékony hatásait a tavaszi nagy mennyiségű esőzések alatt már érzékelhettük is - a beruházás keretében Kocsér községben mintegy 15.499 m csatorna épült meg, a beruházás műszaki átadására július 7-én került sor. A kivitelezést a Penta Általános Építőipari Kft. végezte. Köszönöm a lakosságnak azt, hogy mindenki türelemmel elviselte az építkezéssel járó kellemetlenségeket.

A beruházás ünnepélyes átadására augusztus 27-én a Szent István téren szervezett ünnepség keretében kerül sor, melyre mindenkit tisztelettel meghívok. Az átadási ünnepségen fellépnek többek között: Cool Style 90 tánccsoport, köszöntöt mond Dr. Czira Szabolcs a térség országgyűlési képviselője, fellép még a Club Mango tánccsoportja és sztárvendégként érkezik hozzánk Szűcs Judith.

Minden kocséri lakos aki kilátogat a rendezvényre vendégünk egy tál töltött káposztára!

Kocsér, 2010. augusztus 18.

Bodnár András sk.
polgármester

Néhány kép az elkészült beruházásról:

Csapadékvíz-csatorna hálózat rekonstrukciója Kocséron


Kocsér Községi Önkormányzat 2008. december 19-én az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-2007-3.3.1./B csapadékvíz elvezetés - és gyűjtés pályázati kiíráson 690.660.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A beruházás 2009.04.01. - 2010.11.28. között valósul meg a településen. A beruházás hatására a település teljes belterülete mentesül a belvíz- és csapadékvíz veszélyeztetettség alól, a beruházás keretében Kocsér községben mintegy 15.499 m csatorna épült meg, a beruházás műszaki átadására július 7-én került sor. Kocsér jelentős fejlődés eredményét ünnepelte, a település eddigi legjelentősebb beruházásának ünnepélyes átadására 2010. augusztus 27-én kulturális programok mellett került sor.

A beruházás átadására és az ünnepélyes szalagátvágásra Bodnár András Kocsér Község polgármestere, Dr. Czira Szabolcs országgyűlési képviselő, Nagykőrös város polgármestere valamint Oláh László beruházási főmérnök a kivitelező Penta Általános Építőipari Kft. képviselője közreműködésével került sor. Az iskolában kora délután bohóc és solymász szórakoztatta a legkisebbeket, majd a Szent István téri szabadtéri színpadon a Cool Style 90 könnyűzenei fellépését nézhették meg az érdeklődők, az ünnepélyes átadást Szűcs Judith sztárvendég műsora és az azt követő utcabál zárta.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
        
[ vissza a kistérségi térképhez ]    [ vissza a lap tetejére ]
Copyright 2024 Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás design by © Tánczos Tibor
| A látogatók száma 2009.07.01-től összesen: 2045707 | Ebben a hónapban: 2882 | Ma: 155 | jelenleg: 1 | Statisztika |