Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás


CSEMŐ

 

Csemő KözségházaA 4357 lakosú község Budapesttől 80 kilométerre, az ország közepén terül el.

1952-ben Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult, lezárva ezzel a két szomszédos városnak e terület birtoklásáért folytatott harcát. Hatalmas tanyavilágot jelent ma is ez a terület, és mint ilyen építészetileg és gazdálkodását tekintve is az országban egyedülálló. Itt van az úgynevezett Putri - sarki erdő - ahol a városok a majálisokat tartják, mivel Csemő kedvelt kirándulóhely is. 1997-ben elnyerte a "legvirágosabb település" címet, 1998-ban Európa harmadik legvirágosabb faluja lett.

A millecentenárium alkalmából avatták fel a Hét vezér teret szép szobrával. Jó hírű vendégfogadó, étterem, borospincék és a környékbeli tanyák jó szálláslehetőségekkel várják a magyar és külföldi vendégeket. A Gerje-patak mentén található tőzegláp sok ritka, veszélyeztetett növényfajnak ad otthont.

Nagykiterjedésű telepített erdők találhatók Csemőben, főként a Putri-sarki erdő és a nagykőrösi erdők képviselnek komoly értéket. A XVIII. sz.-tól a Vallásalapítvány telepített erdőket errefelé homokon. A hosszabb vágási fordulójú részeken értékes növényfajok jelentek meg, s ma már gazdag a vad-és madárviláguk is. Az erdei vöröshangya várak védelmet érdemelnek. Sajnálatosan nagy a csemői erdőkben, főleg a hantházai részben, a gyilkos galóca okozta veszély, szórványosan megél itt a légyölő galóca is.

A Kis-Gerje Cegléd-Újváros torkolattól a Bechmajor-pusztai taviforrásig eső szakasz vízvédelmi terület, a patakban réti csík és Zöldhalomban pedig lápi póc is él a tőzegbánya tárnák vizében. A gyapjúsás tömegesen fordul elő, a helyenként még mindig 80-120 cm vastag tőzeg feltalajában pedig a buglyos szegfű, a sömörös, a mocsári, a pompás és a vitézkosbor is él. A bokorfűzes társulás a madarak számára ideális költőhely, sajnos, a zöldhalmi Tőzeges tulajdonjogi problémák miatt bizonytalan sorsra van kárhoztatva.

A község nagyon sokat tesz a környezeti arculat javításáért, a Csemő-Nagykőrös határban elpusztult matuzsálemi korú kocsányos tölgyeket (pl. Basa-fa) a főtéren állították ki.

 

TELEPÜLÉSI ADATOK:

 

Település: Csemő

Csemői Polgármesteri Hivatal; Bartha Alajosné polgármester

Címe: 2713 Csemő Petőfi Sándor u. 1.

E-mail: hivatal@csemo.t-online.hu

Telefon: 06-53/392001

Lakosok száma: 4357 fő

Copyright 2024 Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás design by © Tánczos Tibor
| A látogatók száma 2009.07.01-től összesen: 2032505 | Ebben a hónapban: 96 | Ma: 96 | jelenleg: 1 | Statisztika |